Villa Müller, Cologne

 

 

The design proposes a two storey residential building with the ground floor being as open and transparent as possible, while the upper floor is made as  intimate as possible, having a heavy and massive appearance. This creates a tension between lower and upper floor, of fragility and mass. While the extensive green space flows through the ground floor with the 'public' functions of the dining and living rooms, the upper floor with the private bedrooms is characterized by small internal courtyards and an introverted quality.

 

 

The main concept allows for several variations, differing in shape and materiality. While the lower floor features a curvylinear geometry and curved glass walls, the upper floor can either have a very simple, cubic shape, or a volume that references a cut through topography, with a landscape on top.